Whiplashklachten, verzekeraars en “causaliteit” - Whiplash Schadevergoeding
  • Home
  • Nieuws
  • Whiplashklachten, verzekeraars en “causaliteit”

Whiplashklachten, verzekeraars en “causaliteit”

Letselschadeblog-Whiplash

Whiplash: “Verzekeraars hebben een lange adem. De strijd van een whiplash slachtoffer is inderdaad een ongelijke…

Whiplash en whiplashklachten door een verkeersongeval

Stel u zich voor dat u een aanrijding krijgt. Iemand botst achterop uw auto. U kon er niets aan doen.

Nadat alle papieren zijn ingevuld komt u thuis. U merkt dat u last heeft van uw nek. Uw huisarts zegt dat uw klachten normaal gesproken met enkele weken over moeten zijn.

Maar in plaats van na een paar weken over te gaan, wordt de pijn in uw nek alleen maar erger.  En intussen heeft u ook hoofdpijn, pijn in uw schouders en kunt u eigenlijk niet meer goed functioneren. Ook niet op uw werk.

U gaat terug naar de huisarts en die constateert een whiplash (nekletsel). De huisarts verwijst u daarom naar de fysiotherapeut. Omdat uw whiplashklachten daar ook niet overgaan, komt u bij een manueel therapeut, chiropractor en zelfs de neuroloog uit. Iedereen zegt hetzelfde: u heeft whiplash letsel.

U vraagt vergoeding van kosten en gemiste inkomsten

Omdat u al die tijd extra kosten maakt en niet kunt werken, vraagt u de verzekeringsmaatschappij van de auto achterop u botste om vergoeding van uw kosten. Al vrij vlot komt er een eerste betaling van de verzekeraar (voorschot). Ook de tweede en derde keer dat u aangeeft kosten te hebben gemaakt en minder inkomen te hebben, betaalt de aansprakelijke verzekeraar keurig een bedrag van enkele honderden en zelfs ook €.1.500,00 aan voorschot.

Whiplashklachten blijven en houding verzekeraar verandert

Na een paar maanden – terwijl uw whiplashklachten maar niet over willen gaan – wordt de toon van de verzekeraar anders.

Men betaalt niet meer klakkeloos een volgend voorschot, maar gaat een “schaderegelaar” inschakelen. Die schaderegelaar komt bij u thuis op bezoek en vraagt u het hemd van het lijf. Ook over uw werk en over uw gezondheid voor ongeval.

Er gaat medische informatie door de verzekeraar opgevraagd worden bij de artsen die u na het ongeval hebben behandeld. Daarna gaat men overleggen met de “medisch adviseur”.

Vervolgens zegt de medisch adviseur van de aansprakelijke verzekeraar dat de whiplashklachten die u heeft en de beperkingen die u ondervindt niet door het ongeval veroorzaakt kunnen zijn.

Gedoe met verzekeraar over “causaal verband”

Voor veel mensen met whiplashklachten een “bekend verhaal”. Opeens krijgt u te maken met de medisch adviseur van de aansprakelijke verzekeraar. Die beoordeelt de aard van uw letsel en uw functioneren op basis van “papieren” medische informatie. Zonder überhaupt maar met u gesproken te hebben.

NCRV De Monitor en dossier letselschade

In het letselschadedossier van De Monitor van de NCRV, komt de vraag aan bod hoe “onafhankelijk” deze medisch adviseurs zijn.

Heeft u bijvoorbeeld voor het ongeval al eens last van uw nek gehad? Dan zal de medisch adviseur van de verzekeraar al snel concluderen dat uw klachten niet alleen het gevolg zijn van een ongeval (geen causaal verband).

Whiplashklachten en causaal verband

Deze causaliteit bij whiplashklachten is heel belangrijk voor het verdere verloop van het letselschadetraject. Als deze causaliteit in twijfel wordt getrokken, dan zult u niet al uw letselschade vergoed krijgen.

Een aansprakelijke verzekeraar heeft er dus belang bij dat een arts de causaliteit niet rechtstreeks aantoont.

Hoe onafhankelijk zijn deze medisch experts eigenlijk?

Hoogleraar Sierwert Lindenbergh stelt in een uitzending van De Monitor dat deze onafhankelijkheid terecht ter discussie wordt gesteld.

Zelfs de uitkomsten van onafhankelijke en met instemming van beide partijen uitgevoerde medische onderzoeken, leiden in geval van whiplashklachten vaak tot conflicten tussen slachtoffer en de aansprakelijke verzekeraar.

In dat geval kan het slachtoffer weliswaar naar de rechter stappen en de rechter kan zich uitspreken over de conclusies van de medische rapporten. Maar de rechter kan ook besluiten dat alle onderzoeken opnieuw en door weer andere artsen moeten plaatsvinden. En veel letselschadeslachtoffers vinden deze onderzoeken zeer belastend.

Ongelijkheid slachtoffer ten opzichte van verzekeraar!

De slachtoffers die De Monitor heeft gesproken noemen het een ongelijkwaardige strijd die zij voeren met een verzekeraar: “een strijd van David tegen Goliath”.

Dat wordt beaamd door hoogleraar Siewert Lindenbergh: “Verzekeraars hebben een lange adem. De strijd van een slachtoffer is inderdaad een ongelijke. Daar kan je niet zo veel aan doen, behalve het slachtoffer zo goed mogelijk ondersteunen door rechtsbijstand”.

Daarom bij whiplashklachten altijd juridische hulp

Het beeld dat door De Monitor wordt geschetst, klopt volledig met het beeld dat wij als letselschadebureau van de gang van zaken bij whiplash letsel hebben.

Wij adviseren mensen met whiplashklachten daarom altijd om direct juridische hulp in te schakelen. In plaats van de wachten totdat de houding van de aansprakelijke verzekeraar verandert.

Door direct een letselschadebureau in te schakelen, kunt u het ontstaan van conflicten juist voor zijn. Door de juiste aanpak, zal het de verzekeraar niet lukken om tegen beter weten in de causaliteit in twijfel te trekken en wanneer men dat toch doet, zullen de kansen op succes voor de verzekeraar in dat geval een heel stuk kleiner worden.

Juridische hulp bij Van der Toorn Personenschade altijd kosteloos

Heeft uw tegenpartij de aansprakelijkheid erkend? Dan zal men uw schade moeten vergoeden.

De kosten van juridische hulp worden als apart onderdeel van uw totale letselschade gezien. Deze kosten moeten dus ook en apart van uw eigen letselschade door de aansprakelijke partij worden vergoed.

Op die manier heeft u feitelijk recht op GRATIS rechtshulp. Wij kunnen u al direct tijdens ons eerste contact vertellen of ook u voor deze kosteloze rechtsbijstand in aanmerking komt.

Eerste advies bij whiplash letsel sowieso kosteloos

Heeft u whiplashklachten en heeft u behoefte aan juridisch advies? Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op. U hoort van ons meteen waar u aan toe bent. Daarna kunt u zelf beslissen wat u met ons advies doet.

Van der Toorn Personenschade helpt u graag en goed!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Test hier of u in aanmerking komt voor vergoeding van uw letselschade en onze GRATIS rechtshulp.

DOE NU DE LETSELSCHADETEST

De juiste hulp voor iedereen

Elke dag merken wij hoe moeilijk whiplash slachtoffers het hebben met de discussies en

de houding van verzekeraars. En niet om als slachtoffer het onderste uit de kan te halen,

maar alleen om een eerlijke en rechtvaardige letselschade vergoeding te krijgen. Vaak lukt

dat niet alleen en heeft u juridische hulp nodig. Niet veel mensen weten dat die

hulp volgens de Wet GRATIS is.