Letselschade: whiplash smartengeld - Whiplash Schadevergoeding
 • Home
 • Letselschade: whiplash smartengeld

Letselschade: whiplash smartengeld

Als u whiplash letsel heeft opgelopen door schuld van een ander, dan heeft u altijd recht op een vergoeding voor immateriële schade, whiplash smartengeld geheten. Lees hier meer over uw recht op smartengeld.

Naast een schadevergoeding bij whiplash voor alle door u gemaakte extra kosten en betaling van uw verlies van inkomen, heeft u ook recht op smartengeld, ook wel immateriële schadevergoeding genoemd.

Wat is whiplash smartengeld of een immateriële schadevergoeding?

smartengelgidsWhiplash smartengeld is een vergoeding voor uw gederfde levensvreugde veroorzaakt door een ongeval waarbij u whiplash letsel heeft opgelopen.

In welke mate er door uw whiplash levensvreugde is gederfd en in welke mate er dus een smartengeld moet worden toegekend, verschilt per persoon.

Bij de bepaling van uw whiplash smartengeld bedrag of immateriële schadevergoeding, gaat het om de mate waarin de kwaliteit van uw leven door de gevolgen van uw whiplash letsel is aangetast.

Whiplash smartengeld factoren

Als geen ander realiseren wij ons dat de bepaling van uw smartengeld bij whiplash maatwerk is. Samen zullen wij bekijken op welk bedrag aan smartengeld u recht heeft.

Ondanks dat de hoogte van uw smartengeld dus sterk van uw eigen persoon en situatie afhangt, zijn er in de loop van de jaren door de rechter bij whiplash letsel een aantal smartengeld factoren vastgesteld. U kunt hierbij onder meer denken aan:

 • het soort letsel: zo krijgt u voor uw whiplash letsel naar Nederlands recht helaas maar een relatief klein bedrag aan smartengeld, vergeleken met andere soorten letsel
 • de ernst van uw letsel: bent u na enkele weken van uw whiplash genezen, dan heeft u op minder smartengeld recht dan wanneer uw whiplash letsel nooit meer over gaat (een post whiplash syndroom)
 • uw leeftijd en uw geslacht, alhoewel het geslacht meer bij littekens geldt dan voor smartengeld bij whiplash letsel
 • de door uw whiplash letsel gemiste maatschappelijke kansen en carrière kansen
 • het aanwezig zijn van blijvende arbeidsongeschiktheid
 • het aanwezig zijn van blijvende afhankelijkheid van anderen
 • de invloed van uw whiplash letsel op studie, relaties, hobby’s en vrije tijd
 • de mate waarin u zich bewust bent van hetgeen uw whiplash letsel allemaal met u doet
 • de mate van blijvende invaliditeit, alhoewel dit minder speelt voor smartengeld whiplash letsel dan bij andere letsels (zie de Richtlijn Whiplash)

Smartengeld bedragen

De precieze vaststelling van uw smartengeld bij whiplash letsel gebeurt aan de hand van uw persoonlijke situatie en “vergelijkbare smartengeld situaties”.

Die “vergelijkbare smartengeld situaties” bij whiplash zijn te vinden in de Smartengeldgids die 1 x per 3 jaar door de ANWB wordt uitgegeven. In de Smartengeldgids staan alle rechterlijke uitspraken over smartengeld bij letsel gepubliceerd.

In de tussenliggende jaren wordt er een update van de Smartengeldgids uitgebracht, zoals in 2011 en 2012. In 2013 is er weer een geheel nieuwe Smartengeldgids uitgegeven.

Hoe wordt uw smartengeld bij whiplash vastgesteld?

Voor de hoogte van uw whiplash smartengeld vergoeding bij whiplash is de inhoud en juridische beoordeling van bepaalde medische stukken van groot belang. Ook spelen onderhandelingsvaardigheden een aanzienlijke rol bij de bepaling van uw smartengeld bedrag.

Alléén daarom al is het raadzaam om de juridische hulp van één van onze letselschadespecialisten in te schakelen. Zeker als dat voor u in bijna alle gevallen GRATIS is. Vertel ons over uw whiplash letsel en u hoort direct of wij u ook GRATIS kunnen helpen bij uw schadevergoeding voor whiplash smartengeld.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Test hier of u in aanmerking komt voor vergoeding van uw letselschade en onze GRATIS rechtshulp.

DOE NU DE LETSELSCHADETEST

De juiste hulp voor iedereen

Elke dag merken wij hoe moeilijk whiplash slachtoffers het hebben met de discussies en

de houding van verzekeraars. En niet om als slachtoffer het onderste uit de kan te halen,

maar alleen om een eerlijke en rechtvaardige letselschade vergoeding te krijgen. Vaak lukt

dat niet alleen en heeft u juridische hulp nodig. Niet veel mensen weten dat die

hulp volgens de Wet GRATIS is.