Aansprakelijkheid wegbeheerder bij ongevallen fietspaaltjes
Fietspaaltjes erg onveilig voor fietser
De Rijksuniversiteit Groningen heeft een groot onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van de fietspaden in Nederland. Elk jaar vallen er zo’n 50 doden door eenzijdige ongelukken met de fiets en maar liefst meer dan 45.000 duizend fietsers melden zich bij de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Vooral mensen met een slecht zicht zijn vaak het slachtoffer op de fiets. Vooral fietspaaltjes zijn de ‘schuldige’.
Fietspaaltjes veroorzaken veel verkeersongevallen met letselschade of whiplash als gevolg. De paaltjes zijn te vaak zwart geschilderd waardoor ze niet goed opvallen en zo een risico vormen voor een fietser. “Even een moment van onachtzaamheid en je rijdt er zo tegenaan”, aldus de onderzoeker van de Universiteit Groningen.
Letselschade fietsers in de media
Onlangs vroeg de redactie van het programma Hart van Nederland aan ons kantoor of wij ze in contact konden brengen met mensen die een ongeval op de fiets is overkomen. Er is dus aandacht voor het probleem. Echter, onze klanten (slachtoffers van een dergelijk ongeval) gaven aan dat ze liever uit de publiciteit bleven. Mede gezien de veelal nog lopende zaken omtrent de aansprakelijkheid van de wegbeheerder hebben wij daar begrip voor.
Aansprakelijkheid wegbeheerder en letselschade
Het aansprakelijk stellen van gemeentes en provincies voor een letselschade of whiplash veroorzaakt door een onduidelijk fietspaaltje is meestal erg lastig. De verzekeraars van deze wegbeheerders wijzen bijna altijd de aansprakelijkheid af. Slachtoffers staat dan met lege handen en dat is niet terecht. De verzekeraars stellen bijna altijd dat het slachtoffer dan maar beter had moeten uitkijken.
Wij vinden het verwonderlijk – lees onbegrijpelijk – dat in de praktijk van de letselschade blijkt dat rechters meestal meegaan in de beargumentatie va de verzekeraar en de aansprakelijkheid afwijzen. De rechters stellen meestal dat; de wegbeheerder geen onbeperkte middelen tot haar beschikking heeft en daardoor de vrijheid geniet om eigen prioriteiten te stellen. Bijna altijd wordt dit ‘verhaal’ gebruikt om de aansprakelijk af te wijzen. Daarom – vinden wij – is het goed dat er nu aandacht voor is dankzij dit onderzoek. Dit kan voor de toekomst een positieve invloed hebben op de uitspraken omtrent deze letselschades. Voor u betekent dit meer kans op een rechtmatige schadevergoeding.
Is u een dergelijk ongeval overkomen? Neem dan direct contact op voor een eerste gratis advies!